غلبه بر سایه سنگین دلار با ارز دیجیتال

ارزهای دیجیتال این روزها بیش از هر زمان دیگری خود را در اقتصاد دنیا نشان دادهاند. اروپاییها و برخی کشورهایی که این روزها سایه سنگین دلار را در معاملات خود تجربه میکنند، بدشان نمیآید که به واسطه این ارزها هم به سلطنت دلار پایان دهند و هم خود را از فضای سنگین تجارت با ایالات متحده آمریکا بیرون بکشند.
همچنین بخوانید: مالزی ارز دیجیتال اسلامی ارائه میکند
برخی کشورها تهدیدهای زیادی از ناحیه این ارزهای دیجیتال در اقتصاد خود احساس میکنند؛ اما حداقل به خوبی میدانند که میتوانند از قدرت آن در رونق اقتصادی خود و خروج از فشارهای ایالات متحده در تعامل با هر شرکتی که برایشان سودآور است، استفاده کنند.
دور زدن تحریم آمریکا
ونزوئلا به خوبی توانسته با طراحی یک ارز دیجیتال با پشتوانه نفت، اندکی از سیطره آمریکا کم کند و راهی برای دور زدن تحریمها و فروش نفت خود به دنیا پیدا نماید. سفیر ونزوئلا در ایران، با اشاره به استفاده کشورش از ارزهای دیجیتال برای دور زدن تحریمهای آمریکا چند وقت پیش خبر داد؛ این کشور بزودی طلا را نیز به پشتوانه انتشار ارزهای دیجیتال خود اضافه میکند.
مقام ونزوئلایی گفت:
پترو یک ارز دیجیتالی با پشتوانه نفت است که قیمت آن با قیمت روز یک بشکه نفت برابر است. در پیش فروش پترو، ۵ میلیون دلار درآمدزایی ایجاد شد که بدون شک این رقم افزایش مییابد. همچنین از بخش دیگر سرمایهای ونزئلا یعنی طلا در جستجوی حمایت بیشتر هستیم؛ درواقع در تلاش هستیم طلا هم بتواند پشتوانه پترو شود.
وی افزود:
این ارز کمک میکند پرداختهای خود در تجارت جهانی را بدون نیاز به هیچ نهاد بینالمللی همچون بانک جهانی انجام دهیم؛ همچنین به سوئیفت بینالمللی هم نیازی نداریم، در واقع در زمینه پرداختهای بینالمللی، آزادی عمل داریم. این اقدامات، ایدههای رئیس جمهور مادورو و دولت ونزوئلا بود تا مسائل و مشکلات مالی را بتوانیم از طریق «پترو» حل کنیم.
گرگوریو گنزالز ادامه داد:
در حال حاضر فقط امریکا اجازه تجارت با پترو را نمیدهد؛ به این دلیل که ما میتوانیم از طریق پترو، محدودیتهای ایجاده شده توسط آمریکا را دور بزنیم، پس آن را ممنوع کرده و اجازه تجارت با آن را نمیدهد.
سیگنال اروپاییها برای معاملات بانکی در تحریم
اروپاییها هم دست به کار شده و میخواهند که محدودیتهای مالی دلار در تبادلات تجاری خود با برخی کشورهای دنیا (از جمله ایران) را از بین ببرند: راهکاری هم که ظاهرا بیش از هر چیز دیگر به مذاقشان خوش آمده، استفاده از ارز دیجیتال است.
البته این پیشنهاد قبلا از سوی بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران بانکی به دولت و بانک مرکزی داده شده و متاسفانه تا این لحظه یا اقدام عملی برای این کار انجام نشده یا اینکه بانک مرکزی جزئیاتی را از آن اعلام نکرده است.
سکوت بانک مرکزی در خصوص ارز دیجیتال
هر چه که بانک مرکزی در مورد طراحی ساز و کارهای معاملات ارزهای دیجیتال تعلل کرده و کار را به کندی پیش برده است، فعالان اقتصادی و مجلس دست به کار شده و خود طرحهای مطالعاتی را در این زمینه رو میکنند.
ناصر حکیمی، معاون فناوری بانک مرکزی از تعیین ضوابط استفاده از ارز دیجیتال تا پایان شهریور ماه امسال خبر داد و گفت:
امیدواریم از طریق توسعه همکاری بین بانک مرکزی و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تعامل با لایههای پایینتر کسب و کار برقرار شده و چارچوبهای استفاده از این نوع ارز تعیین شود.
سابقه ورود تکنولوژیهای جدید به کشور را داریم و در این مورد هم قرار بود این تکنولوژی خاص به رسمیت شناخته شود؛ گاهی اضطرار حاکمیتی کشور ایجاب میکند که انعطاف به خرج دهیم؛ البته اتهامی که در عرصه بینالمللی مبنی بر استفاده ما از ارز دیجیتال به عنوان ابزار پول شویی مطرح شده به هیچ عنوان پذیرفته نبوده، اما این به معنی ممنوعیت استفاده از ارز دیجیتال رایج یا ایجاد شدن آنها نیست. این موضوع نیازمند تعیین ضوابط است که این ضوابط تا پایان شهریور ماه در اختیار نهادهای مربوطه قرار میگیرد.
وعده حکیمی برای تدوین ضوابط ارز دیجیتال تا اخر شهریور ماه در حالی است که بانک مرکزی بیش از یکسال است به این موضوع ورود کرده و در مقابل فشار و پیگیری رسانه ها، بارها وعده داده که ضوابط این ارزها را تدوین خواهد کرد و متاسفانه مشخص نیست چرا در برهه حساس کنونی که کشور بیش از هر زمان دیگری به ابزارهای اینچنینی برای غلبه بر تحریمها نیاز دارد، حرکت بانک مرکزی این اندازه کُند است.
متاسفانه با اینکه در جهان ۱۸۰۰ نوع ارز دیجیتالی مورد استفاده قرار میگیرد، این مساله را مورد انتقاد قرار داد که بانک مرکزی حاضر نیست این ارزها را به رسمیت بشناسد.